Vad är kontokrediter?


Du som är intresserad av privatekonomi har säkert hört talas om kontokrediter. Men vad är detta utlåningsalternativ för något, mer exakt? Enkelt uttryckt skulle man kunna säga att en kontokredit försäkrar dig mot oförutsagda utgifter. Dessutom kan en sådan kredit användas av människor som har en inkomst som är ojämnt fördelad under året. Man kan säga att topparna och dalarna vad gäller inkomst kapas för dessa individer. Kontokrediter är som snabba och smidiga banklån, utan krångel och utan skyhöga räntor.

Kontokrediter – så fungerar de
Kreditdelen på ditt kontokreditsystem träder i kraft först då pengarna på ditt konto är slut. Vid den tidpunkten kan du fortsätta att använda ditt kort som om det fanns pengar kvar på det (så länge du inte överskrider det maxbelopp du får låna). Du som kund har hela tiden full kontroll över hur mycket du lånat samt när du vill betala tillbaka. Du kan i och med detta beräkna vilken ränta du ska betala varje gång du bestämmer dig för att du behöver lite extra pengar. Övriga lånekostnader förekommer, men dessa är resonabla. Smidigt och mycket användbart.

Låt oss titta vidare på dessa krediter:
Normalt sett behöver du ett konto hos den bank från vilken du vill låna pengar via en kontokredit. Banken kommer sedan att utföra en kreditupplysning på dig för att se så att du inte har några betalningsanmärkningar. Efter detta upprättas ett kontokreditsystem knutet till dig, och du kan lätt ta reda på hur mycket du kan låna utan säkerhet. Ett exempel är att du får låna mellan 5 000 och 100 000 kr utan några ytterligare ansökningar.

Kontokrediter kan ge dig större personlig frihet
Efter att du skaffat ett personligt kontokreditsystem har du en möjlighet att uppleva en större frihet, inte bara ekonomiskt. Din kompis kanske bestämmer sig för att åka på en charterresa och du vill gärna följa med. Du tittar på saldot på ditt kort och upptäcker att pengarna snart är slut. Sen kommer du ihåg att du har kontokrediter till ditt förfogande, och betalar glatt resan med ditt kort för att sedan betala tillbaka vid ett senare tillfälle.

Möjligheterna är nästan obegränsade! Kontakta din bank för mer fakta.