Tjänar jag på att binda min låneränta


Traditionellt sett så har rådet om bunden eller rörlig ränta vid bolån ofta varit rörlig för att man med den bundna räntan drar på sig en liten högre kostnad som banken tar ut för att gardera sig och för att man med rörlig ränta kan dra nytta av möjliga räntesänkningar. När Riksbanken under slutet av 2014 kom ut med beskedet om chocksänkningen till nollränta så var det dock många som började fundera på om det kanske var dags att binda låneräntan för att tjäna på detta. Samtidigt så har SBAB sänkt femårsräntan för en period som är tidsbegränsad och det betyder att deras bundna ränta just nu ligger under den rörliga.

Ska jag binda räntan nu?
Frågan är alltså om jag kan tjäna på att binda min låneränta nu när läget ser ut att vara riktigt gynnsamt för detta. Tanken här är att man inte tänker sig att räntan kommer att sjunka ytterligare men då ska det påpekas att Riksbankens chef Stefan Ingves har sagt att det inte är uteslutet att man skulle kunna införa en negativ reporänta. Om detta sker och du har bundit din ränta så hade det förstås varit bättre med rörlig ränta istället.

Fördelar och nackdelar
Det som är viktigt att utröna är förstås de fördelar och nackdelar som finns med bunden och rörlig ränta. Om det är så att du väljer bunden ränta så kommer du att få betala extra för detta på så vis att banken tar ut lite mer ränta för att gardera sig för det fall att de gör en förlustaffär. Samtidigt så kan man ju se en fördel med att alltid veta precis vad lånet kommer att kosta. När du har bundit räntan så får du precis samma utgift, månad efter månad. Det här gör det lättare att planera rent ekonomiskt.

Nu när räntan är låg så kan det vara klokt att amortera av lite mer på det totala lånet för att på så vis få en bättre position om och när räntan rör sig uppåt igen. Beslutet om du kommer att tjäna på att binda din låneränta eller inte bör du fatta tillsammans med en rådgivare på din bank som har full insyn över ditt lån och dina ekonomiska förutsättningar, och nu när reporäntan är rekordlåg så kan det vara klokt att boka ett sådant rådgivningssamtal.